19-01-2023

Welke verlichting is verplicht op een aanhangwagen voor autotransport?

Bij het kopen van een aanhangwagen voor autotransport komen een hoop regels kijken. Een belangrijk thema is de verlichting van een aanhangwagen. Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn om de veiligheid in het verkeer te kunnen waarborgen. In de afgelopen jaren zijn deze regels regelmatig veranderd. In deze blog brengen we u daarom op de hoogte van de laatste regelgeving rond de verlichting van aanhangwagens.

 

Verlichting aanhangwagen regels (wetgeving)

De regels voor aanhangwagens die gebruikt worden voor autotransport worden bepaald door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij leggen exact vast aan welke wetgeving een aanhangwagen moet voldoen voordat deze de openbare weg op mag. Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rijtje:

 

1. Verlichting voorkant aanhangwagen

 • Lampen voorkant aanhangwagen: Is uw voertuig breder dan 1,60 meter? Dan dient uw aanhangwagen voorzien te zijn van twee lampen aan de voorkant;
 • Retroreflectoren aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 1997 in gebruik genomen? Dan dient uw voertuig aan de voorzijde van twee witte retroreflectoren voorzien te zijn;
 • Markeringslichten aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 1997 in gebruik genomen en breder dan 2,10 meter? Of is uw voertuig voor 1 januari 1998 in gebruik genomen en breder dan 2,60 meter? Dan dient de voorzijde voorzien te zijn van twee markeringslichten.

Bent u benieuwd waar u nog meer op dient te letten bij de aankoop van een aanhangwagen voor autotransport? Lees dan ook eens onze blog “Waar op letten bij aankoop aanhangwagen?”.

verlichting voorkant aanhangwagen voor autotransport
Verlichting voorkant aanhangwagen voor autotransport

 

Download onze Algema Fit-Zel infobrochure Download Infobrochure

2. Verlichting achterkant aanhangwagen

 • Achterlichten aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet voorzien zijn van achterlichten aan zowel de linker- als rechterkant;
 • Remlichten aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet voorzien zijn van een remlicht aan de zowel de linker- als rechterkant;
 • Richtingaanwijzers aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet aan de achterzijde voorzien zijn van richtingaanwijzers, zowel de linker- als rechterkant;
 • Kentekenplaatverlichting aanhangwagen: Het is verplicht voor een aanhangwagen om voorzien te zijn van kentekenplaatverlichting. Hierdoor blijft een kenteken ook in het donker zichtbaar;
 • Retroreflectoren achterzijde aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet voorzien van twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van de aanhangwagen;
 • Reflectordriehoek aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet aan de achterzijde voorzien zijn van twee rode reflectordriehoeken;
 • Achteruitrijlicht aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 2012 in gebruik genomen? Dan dient deze voorzien te zijn van één achteruitrijlicht;
 • Lijnmarkering achterzijde aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 2012 in gebruik genomen, breder dan 2,10 meter en is de som van de toegestane aslasten meer dan 3.500 kg? Dan dient de achterzijde van uw aanhangwagen voorzien te zijn van lijnmarkering;
 • Markeringslichten aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 1997 in gebruik genomen en breder dan 2,10 meter? Of is uw voertuig voor 1 januari 1998 in gebruik genomen en breder dan 2,60 meter? Dan dient de achterzijde voorzien te zijn van twee markeringslichten.
verlichting achterkant aanhangwagen voor autotransport
Verlichting achterkant aanhangwagen voor autotransport

 

verlichting autotransport bij schemering
verlichting autotransporter bij schemering

 

3. Verlichting zijkant aanhangwagen

 • Zijmarkeringslichten aanhangwagen: Uw aanhangwagen moet voorzien zijn van twee oranje zijmarkeringslichten aan de lange zijde. Hierbij mag de achterste retroreflector rood zijn. Echter dient hierbij wel vermeld te worden dat de achterste reflector alleen rood mag zijn wanneer de aanhangwagen langer is dan 600 cm, daaronder zijn oranje reflectoren verplicht;
 • Lijnmarkering zijkant aanhangwagen: Is uw voertuig na 31 december 2012 in gebruik genomen, langer dan 6,00 meter en is de som van de toegestane aslasten meer dan 3.500 kg? Dan dienen de zijkanten van uw aanhangwagen voorzien te zijn van lijnmarkering.
verlichting zijkant aanhangwagen voor autotransport
Verlichting zijkant aanhangwagen voor autotransport

Wilt u nog meer te weten komen over autotransporters? Kijk dan zeker eens op onze pagina voor autotransporters.

 

4. Kentekenverlichting aanhanger

Is kentekenverlichting verplicht op een aanhanger?

Volgens de regels is kentekenverlichting verplicht wanneer je de openbare weg opgaat en het donker is. Deze verplichte kentekenplaatverlichting zorgt ervoor dat het kenteken van uw aanhangwagen voor autotransport duidelijk zichtbaar is in het donker.

Benieuwd welke kentekenverlichting u voor uw aanhanger moet kiezen? Wij adviseren altijd LED kentekenverlichting. Ten eerste is deze verlichting feller wat ervoor zorgt dat het kenteken van uw aanhanger duidelijker zichtbaar is. Uw kenteken dient namelijk vanaf 20 meter zichtbaar en leesbaar te zijn. Om deze 20 meter altijd te waarborgen kiest u voor LED kentekenverlichting. Tevens is LED verlichting zuiniger.

Zowel in Nederland als België is kentekenverlichting verplicht en behoort het tot de algemene verlichtingseisen voor aanhangers bij een APK-keuring.

 

5. Contourverlichting aanhanger

Is contourverlichting verplicht op een aanhanger?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst de volgende vraag te beantwoorden. Wat is contourverlichting? Contourverlichting is eigenlijk hetzelfde als LED markeringslichten die je op de voorkant, de achterkant en op de zijkanten van de aanhanger plaatst. Nu we weten wat contourverlichting is kunnen we duidelijk antwoord geven op de eerste vraag. Contourverlichting is verplicht, maar hierbij speelt de grootte van uw aanhangwagen wel een belangrijke rol.

Voor de voorkant en achterkant van uw aanhanger geldt dat contourverlichting verplicht is indien de aanhanger breder is dan 2,10 meter.  In dit geval dient u zowel aan de voorkant als achterkant twee markeringslichten of contourlichten te hebben. Aan de voorkant dienen deze markeringslichten wit te zijn en aan de achterkant rood.

Voor de zijkant van uw aanhanger is het verplicht om markeringslichten of contourverlichting te hebben wanneer uw aanhanger langer is dan 6 meter. Deze contourverlichting dient oranje of ambergeel te zijn.

Contourverlichting voor aanhangwagen voor autotransport
Contourverlichting voor aanhangwagen voor autotransport

 

Bekijk onze aanhangwagens Aanhangwagens van Gedion

Veelgestelde vragen

 • Waarom een rode driehoek op een aanhanger?

Deze driehoek reflector of ook wel rode retro reflector dient als een gevarendriehoek, om aan te geven dat de aanhanger een beperkte snelheid heeft. Doormiddel van de rode driehoek weten andere weggebruikers dit ook. Het is verplicht om deze op de achterzijde van een aanhanger te plaatsen.

 • Is een achteruitrijlicht op een aanhanger verplicht?

Dit is afhankelijk van uw voertuig. Is uw voertuig na 31 december 2012 in gebruik genomen? Dan dient deze voorzien te zijn van een achteruitrijlicht. Dit geldt zowel voor aanhangers met een gewicht van 750 kg en voor aanhangers met een hoger gewicht.

 • Hoeveel achteruitrijlichten heeft een aanhangwagen?

Als uw voertuig na 31 december 2012 in gebruik is genomen dient deze voorzien te zijn van ten minste één achteruitrijlicht.

 • Hoeveel remlichten heeft een aanhanger?

Een aanhanger heeft 2 remlichten. De aanhanger moet voorzien zijn van een remlicht aan de zowel de linker- als rechterkant.

 • Wat kost een boete voor het rijden zonder verlichting op een aanhangwagen?

Voor het rijden met kapotte of defecte verlichting ontvangt u een boete die op kan lopen tot €150 euro. Wanneer u op de openbare weg rijdt met een aanhangwagen met kapotte lampen loopt u het risico om aan de kant gezet te worden door de politie. Benieuwd hoe het komt dat dit bedrag kan verschillen? De boete voor ondeugdelijke verlichting van uw aanhangwagen is afhankelijk van welke lamp kapot is en of u binnen- of buiten de bebouwde kom langs de kant wordt gezet.

 • Kun je een boete krijgen voor het onnodig voeren van je mistlicht op je aanhanger?

Voor het onnodig voeren van uw mistlicht kunt u een boete van € 150 krijgen. U mag namelijk alleen de mistlampen op uw aanhanger gebruiken wanneer het zicht ernstig belemmerd wordt. Doordat mistlicht zeer fel is, kunt u medeweggebruikers verblinden wanneer u mistlicht voert terwijl het niet nodig is.

 • Wat te doen wanneer verlichting aanhanger niet werkt?

Wanneer u problemen hebt met de LED verlichting van uw aanhangwagen voor autotransport, kunt u altijd de wegenwacht inschakelen. De wegenwacht wil ten koste van alles onveilige situaties in het donker voorkomen.

 • Hoe voorkom je een boete wanneer de verlichting van je aanhanger kapot is?

De manier waarop u een potentiële boete kan voorkomen is door reservelampen bij u te hebben. Wanneer de politie u staande houdt met defecte verlichting heeft u de kans dat u er vanaf komt met alleen een waarschuwing als u het probleem ter plekke kunt oplossen. Dit kan dus bijvoorbeeld door altijd reserve lampen bij u te hebben.

 • Hoeveel kost een boete wanneer de kentekenverlichting van uw aanhanger kapot is?

Wanneer u de openbare weg opgaat en de kentekenverlichting van uw aanhanger defect is, kunt u een boete van €50 ontvangen.

 • Is een mistachterlicht verplicht op een aanhanger?

Dit is afhankelijk van de maximale toelaatbare massa van de aanhanger. Heeft u een aanhanger met een maximaal toelaatbare massa tot 750 kg? Dan is het verplicht om een mistachterlicht te hebben. Hierop is echter één uitzondering! Wanneer het trekkende voertuig geen mistachterlicht heeft, dan is een mistachterlicht bij de aanhanger ook niet nodig.

Bij een aanhanger met een maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg is een mistachterlicht verplicht wanneer deze aanhanger na 31 december 1997 is gebouwd. Is de aanhanger voor 31 december 1997 gebouwd, dan hoeft de aanhanger niet standaard voorzien te zijn van een mistachterlicht.