01-08-2022

Tips om op te letten bij een aanhangwagen kopen

Bij Gedion bent u aan het juiste adres voor uiteenlopende soorten aanhangwagens voor autotransport. Van gesloten aanhangers tot open aanhangers, we hebben het allemaal. Maar waar moet u op letten bij een aanhangwagen kopen?

Met een breed assortiment aanhangwagens is de keuze niet altijd even makkelijk. Welke aanhangwagen geschikt is voor uw vervoerswensen hangt af van de afmetingen, het laadvermogen van de aanhangwagen, de maximale treklast van uw auto, de oprijhoek en het aantal assen van een aanhangwagen. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten om u te helpen met het maken van de juiste keuze.

 

1) Open of gesloten aanhanger kopen?

 • Open aanhanger:
  De open aanhanger herkent u aan een open laad- of draagvlak. Afhankelijk van wat u wilt vervoeren, is de open aanhanger in verschillende afmetingen beschikbaar. Bijvoorbeeld wanneer u een aanhangwagen voor 2 auto’s zoekt. Ideaal voor het vervoeren van auto’s, grote meubels of voorwerpen die niet passen in een gesloten aanhanger.
 • Gesloten aanhanger:
  Een gesloten aanhanger is geschikt wanneer u uw lading wilt beschermen tegen weersinvloeden en diefstal. Voorbeelden zijn transport van prototypes of exclusieve auto’s. Hierbij maken we onderscheid tussen een vaste, gesloten opbouw of een huifzeil aanhanger.
Bekijk onze aanhangwagens Aanhangwagens van Gedion

2) Afmetingen & laadvermogen van de aanhangwagen

Bij een autotransporter of aanhangwagen kopen is het belangrijk om stil te staan bij de gewenste afmetingen en het laadvermogen. In onderstaand schema vindt u een overzicht van alle afmetingen en het bijbehorende laadvermogen in het assortiment van Gedion.

Laadvermogen van aanhangers Gedion

Kijk bij een aanhangwagen kopen ook naar de maximale treklast van een auto. De maximale trekkracht staat aangegeven op het kentekenbewijs. Bij een maximale treklast van 2.000 kg mag de aanhangwagen inclusief lading deze niet overschrijden.

Bij een maximale treklast van 2.000 kg mag u met een BE rijbewijs een aanhangwagen rijden met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3.500 kg. Tijdens het rijden mag het eigen gewicht van de aanhangwagen inclusief de lading de 2.000 kg niet overschrijden.

 

3) Aanhangwagen rijbewijs

Wilt u een aanhangwagen kopen? Dan is het toelaatbaar totaalgewicht belangrijk bij de keuze. Daarnaast ook uw aanhangwagen rijbewijs speelt hierbij een rol. Kijk naar het maximaal laadvermogen waarmee u mag rijden op basis van uw rijbewijs.

 • Bij een rijbewijs B:
  Met een B rijbewijs mag u een aanhangwagen trekken die onder de 750 kg blijft. Ook het trekken van een aanhangwagen boven de 750 kg is mogelijk. Deze moet in combinatie met uw auto onder de 3.500 kg blijven.
 • Bij een rijbewijs B+:
  Een auto met aanhangwagen mag u met rijbewijs B+ besturen. Dit is toegestaan zolang het totaalgewicht van de auto inclusief de aanhangwagen onder de 4.250 kg blijft.
 • Bij een rijbewijs BE:
  Met een rijbewijs BE mag u een aanhangwagen trekken die onder de 3.500 kg blijft. Houd rekening dat dit het gewicht van aanhangwagen inclusief het laadvermogen is.

 

4) Welk merk aanhangwagen kopen

Wanneer u een aanhangwagen koopt, speelt het merk een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze. Op het eerste oog zien ze er hetzelfde uit, maar ieder merk kent zijn eigen specialiteiten.

De autotransporters van het merk ALGEMA FIT-ZEL zetten tot op de dag van vandaag de maatstaf op het gebied van laadvermogen, bedieningsgemak, rijcomfort, functionaliteit en design.

Algema Fit-Zel ontwerpt autotransporters voor de professionele gebruiker en dagelijkse inzet. Ze staan bekend om zijn lichtgewichten aluminium constructie, eenvoudig zonder krachtsinspanningen, bedienbaar (ook voor de senior medewerker) én zeer comfortabel met de gepatenteerde onafhankelijke wielophanging (Euro-Trans).

 

Download onze Algema Fit-Zel infobrochure Download Infobrochure

5) Oprijhoek aanhanger

De oprijhoek van een aanhanger is een belangrijk detail om rekening mee te houden. Veel van onze modellen zijn kantelbaar, dit maakt onze oprijplaten korter. Daarnaast is de aanhanger zeer licht te bedienen door beide platen in een handeling te vergrendelen met de teflon geleiding.

De Algema Fit-Zel Euro Trans is de autotransporter met de kleinste oprijhoek in ons assortiment. Hij beschikt ook over een oprijhoek van slechts 7,5°. Met optionele extra rijplaten verkleint u deze zelfs tot slechts 3,5°.

Oprijhoek van aanhangwagen | Gedion

6) Voorzie uw aanhangwagen van de juiste verlichting

Vaak krijgen wij de vraag; ‘welke verlichting heb ik nodig bij een aanhangwagen?’ Afhankelijk van het moment van de dag en de breedte van het voertuig, zijn markeringslichten verplicht. Ook zijmarkeringslichten en achteruitrijlichten zijn vaak verplicht voor autotransporters.

Uw aanhangwagen moet 2 markeringslichten aan de voor- en achterkant hebben wanneer:

 • De aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik nam en deze breder is dan 2,10 meter.
 • U de aanhangwagen kocht voor 1 januari 1998 en deze breder is dan 2,60 meter.

Aanvullende regels voor verlichting:

 • Zijmarkeringslichten zijn verplicht bij aanhangwagens langer dan 6 meter en gekocht na 31 december 1997.
 • Een autotransport aanhangwagen moet twee achterlichten hebben. Dit is één achteruitrijlicht wanneer u de aanhangwagen na 31 december 2012 gebruikte

De klassieke lampen vervangen we met LED lampen. Ledverlichting is van betere kwaliteit, zuiniger in gebruik en gaat doorgaans langer mee dan de klassieke lampen. Daarom raden wij aan om een aanhangwagen te kopen met ledverlichting.

7) Aantal assen

Het aantal assen vertelt iets over het aantal benodigde wielen voor een aanhangwagen voor autotransport. Een enkelassige aanhangwagen heeft 2 wielen. Het voordeel van een enkele as is dat draaien en keren gemakkelijk is. Praktisch wanneer uw ruimte beperkt is of u de autotransporter wilt stallen op een lastig toegankelijke plaats. Er bestaan echter ook tandemassers en tridemassers.

Tandemasser:
Ook wel dubbelasser genoemd. Dit is een aanhangwagen met 2 assen en 4 wielen.

Tridemasser:
Een tridemasser is een aanhangwagen met 3 assen en 6 wielen.

Grotere en zwaardere aanhangwagens voor autotransport hebben vaak meerdere assen. Het voordeel van meerdere assen is dat u het gewicht van de aanhangwagen en de lading verdeeld. Het zorgt daarnaast voor een betere stabiliteit om uw gekochte aanhangwagen zwaarder te beladen.

Dit heeft ook invloed op de bandenslijtage. Hoe meer assen een aanhangwagen heeft, hoe lager de belasting per wiel is. Dit komt omdat u het gewicht van de lading over meer wielen verdeeld. Door de belasting op de wielen te beperken, is de slijtage geringer.

De Algema Fit-Zel Euro-Trans heeft een unieke X-Line wielophanging. Deze kunt u uitrusten met een lift-as. Dit is een niet eerder vertoonde optie in lichte autotransporters. Met deze optie lift u de vooras volledig hydraulisch. Ideaal om moeiteloos uw aanhangwagen met de hand te verzetten. Naast het super licht manoeuvreren rijdt u met een lege aanhangwagen ook met een gelifte lift-as. Dit draagt bij aan een optimaal rijcomfort. U voelt nauwelijks een drempel en vermindert u banden- en remslijtage.

Algema Fit-Zel aanhangwagen kopen | Gedion

Wilt u meer informatie over het aantal assen bij een aanhangwagen kopen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee.

8) Optionele accessoires

Aanhangwagen oprijplaten voor autotransport | Gedion
Fit-Zel Euro-Trans rijplaatverlenging Trapezium
Fit-Zel Euro-Trans oprijplateau Gedion
Fit-Zel Euro-Trans oprijplateau
Overrijd frame bij gebruik rijplaten van trekkend voertuig Gedion
Overrijd frame bij gebruik rijplaten van trekkend voertuig
180° scharnierende overrijd rijplaten Gedion
180° scharnierende overrijd rijplaten naar trekkend voertuig
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist aan zijkant
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist(-en) in vloer verzonken
FIT-ZEL Euro-Trans liftas Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans liftas
FIT-ZEL Euro-Trans elektrische lier Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans elektrische lier in vloer met deksel en omkeerrol
Neem contact met ons op voor advies op maat Contact

Veelgestelde vragen

 • Hoe krijg ik een kenteken op mijn aanhangwagen?

Je kunt een kenteken voor een aanhangwagen krijgen door deze te laten keuren bij de RDW.

 • Hoe lang mag een aanhangwagen zijn?

Een aanhangwagen mag niet langer zijn dan 12 meter. In combinatie met de auto is de maximale lengte 18 meter. Voor een bestel- of vrachtauto geldt echter 18,75 meter.

 • Wat zijn de maximale afmetingen van een aanhangwagen?

De maximale hoogte van een aanhangwagen is 4 meter en de maximale breedte is 2,55 meter.

 • Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Deze informatie is terug te vinden in het kentekenbewijs van uw auto. Hierbij is het ook van belang om te weten of de aanhangwagen ongeremd of geremd is.

 • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs B?

De aanhanger mag maximaal 750 kg wegen of meer dan 750 kg maar in combinatie met de auto onder de 3500 kg blijven.

 • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs B+?

In combinatie met de auto mag het gewicht niet boven de 4250 kg komen.

 • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs BE?

Uw aanhanger + lading mag maximaal 3500 kg wegen.

 • Wanneer moet een aanhangwagen voorzien zijn van markeringslichten?

Indien u uw aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik heeft genomen dient u twee markeringslichten aan de voorzijde en achterzijde te hebben als uw aanhangwagen breder is dan 2,1. Voor 1 januari 1998 geldt de regelgeving voor een breedte groter dan 2,6.

 • Is een achteruitrijlicht verplicht op een aanhangwagen?

Indien uw aanhangwagen na 31 december 2012 in gebruik is genomen, dient u één achteruitrijlicht te hebben.