01-08-2022

Waar op letten bij aankoop aanhangwagen?

Bij Gedion hebben we vele soorten aanhangwagens die u kunt gebruiken voor autotransport. Een open aanhangwagen en een gesloten aanhangwagen. We hebben het allemaal. Maar waar moet u op letten bij de aankoop van een aanhangwagen?

Om te weten welke aanhangwagen geschikt is voor u, is het belangrijk om meer te weten over de afmetingen, het laadvermogen van de aanhangwagen, de maximale treklast van uw auto, de oprijhoek en het aantal assen van een aanhangwagen. In dit artikel zullen we ingaan op ieder aspect om u te helpen de juiste keuze te maken.

 

1) Soort aanhanger

  • Open aanhangwagen:
    Open aanhangwagens hebben een open laad- of draagvlak. Hierin zijn meerdere lengte afmetingen beschikbaar. Handig wanneer je bijvoorbeeld een aanhangwagen voor 2 auto’s zoekt.
  • Gesloten aanhangwagen:
    Gesloten aanhangwagens zijn geschikt wanneer u uw vervoer liever gesloten vervoert. Bijvoorbeeld bij transport van prototypes of exclusieve auto’s. Hierin is nog onderscheid te maken tussen een vaste, gesloten opbouw of een huifzeil.

 

Bekijk onze aanhangwagens Aanhangwagens van Gedion

2) Afmetingen & Laadvermogen

Bij de keuze voor een aanhangwagen of autotransporter is het belangrijk om stil te staan bij de gewenste afmetingen en het laadvermogen. In onderstaand schema vindt u een overzicht van alle afmetingen en laadvermogens in het assortiment van Gedion.

Laadvermogen van aanhangers Gedion

Verder dient er rekening gehouden te worden met de maximale treklast van een auto. Deze maximale trekkracht is terug te vinden in het kentekenbewijs. Bij een maximale treklast van 2000 kg mag de aanhangwagen + lading niet de 2.000 kg overschrijden. Met een BE rijbewijs mag je met een auto die 2.000 kg mag trekken gewoon een aanhangwagen met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3.500 kg gebruiken, zolang tijdens het rijden het eigen gewicht van de aanhangwagen + lading de 2.000 kg niet overschrijdt.

 

3) Rijbewijs

Niet alleen het toelaatbaar totaal gewicht van een aanhangwagen dient in acht genomen te worden. Ook dient u erop te letten wat het maximaal laadvermogen is waarmee u mag rijden op basis van uw rijbewijs.

  • Bij een rijbewijs B:
    Hierbij mag u een aanhangwagen trekken die onder de 750 kg blijft. Ook het trekken van een aanhangwagen boven de 750 kg is mogelijk, zolang deze in combinatie met uw auto onder de 3500 kg blijft.
  • Bij een rijbewijs B+:
    Hierbij mag u een auto met aanhangwagen besturen zolang het totaalgewicht van de auto + aanhangwagen onder de 4250 kg blijft.
  • Bij een rijbewijs BE:
    Hierbij mag u een aanhangwagen (gewicht aanhangwagen + laadvermogen) trekken die onder de 3500 kg blijft.

 

4) Merk van de aanhangwagen

Met de autotransporters van het merk ALGEMA FIT-ZEL worden tot op de dag van vandaag maatstaven gezet op het gebied van laadvermogen, bedieningsgemak, rijcomfort, functionaliteit en design. Algema Fit-Zel autotransporters zijn ontworpen voor de professionele gebruiker en dagelijkse inzet. Lichtgewicht door hun aluminium constructie, eenvoudig zonder krachtsinspanningen, bedienbaar (ook voor de senior medewerker) én zeer comfortabel met de gepatenteerde onafhankelijke wielophanging (Euro-Trans).

 

5) Oprijhoek

De oprijhoek is een belangrijk detail om rekening mee te houden. Doordat veel van onze modellen kantelbaar zijn, zijn onze oprijplaten korter. Daarnaast zeer licht te bedienen met links én rechts een on- en vergrendeling voor beide platen in een handeling én de teflon geleiding.

De Algema Fit-Zel Euro Trans is de autotransporter met de geringste oprijhoek in ons assortiment. Hij beschikt ook over een oprijhoek van slechts 7,5°. Met optionele extra rijplaten kunt u deze zelfs tot slechts ca. 3,5° reduceren.

Oprijhoek van aanhangwagen Gedion

6) Verlichting

Vaak krijgen wij de volgende vraag; ‘welke verlichting heb ik nodig bij een aanhangwagen?’ Afhankelijk van wanneer u uw voertuig in gebruik heeft genomen en de breedte van het voertuig, zijn markeringslichten verplicht. Ook zijmarkeringslichten en achteruitrijlichten kunnen verplicht zijn voor autotransporters.

Indien u uw aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik heeft genomen en het voertuig breder is dan 2,10 m, dient u twee markeringslichten die zichtbaar zijn aan de voorzijde en aan de achterzijde te hebben. Heeft u uw aanhangwagen voor 1 januari 1998 in gebruik heeft genomen? Dan geldt deze regelgeving voor voertuigen die breder zijn dan 2,60 m. Voor zijmarkeringslichten geldt dat indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en langer is dan 6,00 m deze verplicht zijn.

Kijkend naar de achterkant dient een aanhangwagen voor autotransport twee achterlichten te hebben en één achteruitrijlicht indien de aanhangwagen na 31 december 2012 in gebruik is genomen.

Tegenwoordig zijn er voor de klassieke lampen vervangers gemaakt van LED lampen. Door gebruik te maken van led verlichting zorgt u voor een betere kwaliteit en helderder licht. Daarnaast is deze verlichting zuiniger en heeft een langere levensduur. Daarom raden wij altijd aan gebruik te maken van LED verlichting voor uw aanhangwagen.

7) Aantal assen

Het aantal assen vertelt iets over hoeveel wielen een aanhangwagen voor autotransport heeft. Een enkelassige aanhangwagen heeft 2 wielen. Het voordeel van een enkele as is dat draaien en keren gemakkelijk is. Praktisch indien uw ruimte beperkt is of u de autotransporter wilt stallen op een lastig toegankelijke plaats. Er bestaan echter ook tandemassers en tridemassers:

  • Tandemasser:
    Ook wel dubbelasser genoemd. Dit is een aanhangwagen met 2 assen en dus 4 wielen.
  • Tridemasser:
    Een tridemasser is een aanhangwagen met 3 assen (6 wielen).

Grotere en zwaardere aanhangwagens voor autotransport hebben bijna altijd meerdere assen. Het voordeel van meerdere assen is namelijk dat het gewicht van de aanhangwagen en de lading zo verdeeld kan worden. Dankzij de toegenomen stabiliteit kunt u de aanhangwagen dus zwaarder beladen. Daarnaast is het ook belangrijk om de bandenslijtage in het oog te nemen. Hoe meer assen een aanhangwagen heeft, hoe lager de belasting per wiel is. Dit komt omdat het gewicht van de lading over meer wielen verdeeld wordt. Door de belasting op de wielen te beperken, is de slijtage geringer.

De Algema Fit-Zel Euro-Trans beschikt over de unieke X-Line wielophanging, optioneel uit te rusten met een lift-as. Dit is een niet eerder vertoonde optie in lichte autotransporters. Met deze optie kunt u de vooras geheel hydraulisch liften, waarna de aanhangwagen moeiteloos, als een enkelassige aanhangwagen, met de hand verzet kan worden. Hierdoor verhoogt u de flexibiliteit en kunt u moeiteloos rangeren. Naast het super licht manoeuvreren rijdt u leeg ook met de lift-as geheel gelift. Het rijcomfort is daarmee ongeëvenaard comfortabel, stoten op de auto zijn afwezig en u heeft ook nog eens minder banden- en remslijtage.

Algema Fit-Zel aanhangwagen Gedion

Wilt u graag meer informatie over het aantal assen voor uw aanhangwagen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee.

 

8) Optionele accessoires

oprijplaten voor aanhangwagen voor autotransport
Fit-Zel Euro-Trans rijplaatverlenging Trapezium
Fit-Zel Euro-Trans oprijplateau Gedion
Fit-Zel Euro-Trans oprijplateau
Overrijd frame bij gebruik rijplaten van trekkend voertuig Gedion
Overrijd frame bij gebruik rijplaten van trekkend voertuig
180° scharnierende overrijd rijplaten Gedion
180° scharnierende overrijd rijplaten naar trekkend voertuig
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist aan zijkant
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans opbergkist(-en) in vloer verzonken
FIT-ZEL Euro-Trans liftas Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans liftas
FIT-ZEL Euro-Trans elektrische lier Gedion
FIT-ZEL Euro-Trans elektrische lier in vloer met deksel en omkeerrol
Neem contact met ons op voor advies op maat Contact

Veelgestelde vragen

  • Hoe krijg ik een kenteken op mijn aanhangwagen?

Je kunt een kenteken voor een aanhangwagen krijgen door deze te laten keuren bij de RDW.

  • Hoe lang mag een aanhangwagen zijn?

Een aanhangwagen mag niet langer zijn dan 12 meter. In combinatie met de auto is de maximale lengte 18 meter. Voor een bestel- of vrachtauto geldt echter 18,75 meter.

  • Wat zijn de maximale afmetingen van een aanhangwagen?

De maximale hoogte van een aanhangwagen is 4 meter en de maximale breedte is 2,55 meter.

  • Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Deze informatie is terug te vinden in het kentekenbewijs van uw auto. Hierbij is het ook van belang om te weten of de aanhangwagen ongeremd of geremd is.

  • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs B?

De aanhanger mag maximaal 750 kg wegen of meer dan 750 kg maar in combinatie met de auto onder de 3500 kg blijven.

  • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs B+?

In combinatie met de auto mag het gewicht niet boven de 4250 kg komen.

  • Hoeveel mag mijn aanhanger wegen bij een rijbewijs BE?

Uw aanhanger + lading mag maximaal 3500 kg wegen.

  • Wanneer moet een aanhangwagen voorzien zijn van markeringslichten?

Indien u uw aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik heeft genomen dient u twee markeringslichten aan de voorzijde en achterzijde te hebben als uw aanhangwagen breder is dan 2,1. Voor 1 januari 1998 geldt de regelgeving voor een breedte groter dan 2,6.

  • Is een achteruitrijlicht verplicht op een aanhangwagen?

Indien uw aanhangwagen na 31 december 2012 in gebruik is genomen, dient u één achteruitrijlicht te hebben.