Het kiezen van de juiste aanhangwagen voor autotransport kan een moeilijke opgave zijn. Aanhangwagens zijn erg complex aangezien ze veel onderdelen hebben. Daarnaast is iedere aanhangwagen weer verschillend en uniek in zijn soort en kenmerken. Wilt u zeker weten dat u een aanhangwagen koopt met de juiste onderdelen? Dan is het belangrijk dat u weet welke onderdelen zeker aanwezig moeten zijn. In deze blog vertellen we alles over de 9 belangrijkste onderdelen van autotransporters en welke uw aanhangwagen zeker moet hebben!
Een neuswiel zorgt ervoor dat u gemakkelijk uw aanhangwagen kan verplaatsen wanneer u de aanhangwagen wilt koppelen aan uw auto. Zo zorgt het neuswiel dat een enkel as aanhangwagen ondersteund wordt, waardoor deze vlak is te verplaatsen en u uw aanhangwagen gemakkelijk kan verplaatsen. Alle ALGEMA FIT-ZEL autotransport aanhangwagens zijn standaard al voorzien van een neuswiel en hebben tevens een extra ketting met karabijnhaak die zorgt dat bij een los getrilde klem, het neuswiel toch niet het wegdek raakt.
Er zijn verschillende type neuswielen. De twee belangrijkste zijn de volgende:
Nagenoeg alle ALGEMA FIT-ZEL autotransport aanhangwagens hebben een kantelmechanisme. U kunt deze snel en zonder gebruik van steunpoten laden en lossen. Op de Duo zijn er standaard wel 2 steunpoten aanwezig, welke u eenvoudig met een klemhouder vast en los zet, zodat de aanhangwagen op elke ondergrond stabiel staat.
Natuurlijk wilt u te allen tijden voorkomen dat uw aanhangwagen gestolen wordt. Om diefstal te voorkomen kunt u een disselslot op de dissel van uw aanhangwagen plaatsen. Een kettingslot of een andere vorm biedt vaak niet genoeg beveiliging. Een disselslot met daarbij een hendel en een kogelgat zorgt voor een betere beveiliging door het volledige koppelingssysteem van de aanhangwagen af te sluiten. Echter kan de aanhanger nog wel verplaatst worden. Om dit tegen te gaan dient u een disselslot te combineren met een wielklem. Later in deze blog leest u meer over een wielklem.
Bij sommige verzekeraars is het zelfs verplicht om uw aanhangwagen te voorzien van een disselslot met SCM-keurmerk.
Wanneer u goederen afgesloten en beschermd wilt vervoeren is een huif een goede oplossing. U creëert een gesloten aanhangwagen aan de hand van een huifframe met zeildoek. Door een huif te gebruiken voor uw aanhangwagen heeft u bijna alle voordelen van een gesloten aanhanger, bijvoorbeeld het vergroten van het volume van de laadruimte. Er zijn meerdere voordelen van een huif.
Oprijplaten zorgen ervoor dat u gemakkelijk uw auto op een aanhangwagen kan rijden. Aspecten waar u op moet letten zijn de volgende:
Een breekkabel is belangrijk voor de veiligheid. Wanneer de koppeling of trekhaak is versleten ontstaat de kans dat de aanhanger onvoorzien loskoppelt. Wanneer de aanhangwagen loskoppelt zorgt de losbreekkabel, ook losbreekreminrichting genoemd, ervoor dat de aanhanger zelfstandig tot stilstand wordt gebracht door aan de handrem van de aanhangwagen te trekken. Check dus altijd of deze breekkabel nog in orde is.
Belangrijk is deze ook juist te monteren. Een losbreekkabel mag in Nederland nooit direct om de trekhaak worden geslagen, maar dient aan óf door een oog/beugel te worden gemonteerd.
Bij het kiezen van een stekker voor de aanhangwagen heeft u twee keuzes:
Aanhangwagens tot 750 kg zijn in de meeste gevallen uitgerust met een 7 polige stekker, omdat deze aanhangwagens niet verplicht zijn om een achteruitrijlicht te hebben. Zwaardere aanhangers hebben een 13 polige stekker. Echter kunt u ook een adapter aanschaffen waardoor de kabel niet meer van belang is. Hiermee kunt u van 7 naar 13 wisselen of van 13 naar 7.
Op de ALGEMA FIT-ZEL autotransporters is de verlichtingskabel als los deel aangebracht met een contrastekker. Dit zorgt ervoor dat u bij schade slechts dit deel hoeft te vervangen en weer snel veilig op weg bent.
Aanhangwagens met een gewicht zwaarder dan 750 kg dienen een oplooprem te hebben. Deze oplooprem heeft als functie om de aanhangwagen af te remmen wanneer het trekkend voertuig ook remt. Op het moment dat bijvoorbeeld een auto remt wordt er een negatieve trekkracht op de dissel uitgeoefend. Hierdoor wordt de remstang aangetrokken die vervolgens de remschoenen tegen de trommel duwt.
Bij de oplooprem is het belangrijk om de oploopremdemper te controleren aangezien deze slijtagegevoelig is. Daarnaast is deze oploopremdemper belangrijk om de aanhangwagen gedoseerd te laten afremmen.
Om diefstal te voorkomen is naast een disselslot een wielklem één van de voornaamste beveiligingen. Door een wielklem bij uw aanhangwagen te plaatsen wordt het voor andere onmogelijk om de aanhangwagen te verplaatsen.
Bij het kopen van een wielklem voor je aanhangwagen dien je rekening te houden met de grote van de wielen. Op basis hiervan pas je de maat van de wielklem aan. Echter heb je voor dit probleem tegenwoordig ook verstelbare wielklemmen.
Ook is het van belang voordat je een wielklem koopt te informeren bij je verzekering of deze wielklem het SCM-keurmerk dient te bezitten.
Naast de onderdelen van een aanhangwagen zijn er nog meer zaken waar u rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen en het laadvermogen van de aanhangwagen, de maximale treklast van uw auto, de oprijhoek en het aantal assen van een aanhangwagen.
Bekijk zeker onze andere blog zodat u precies weet waar u op moet letten bij de aankoop van een aanhangwagen.