28-10-2022

De 9 belangrijkste onderdelen van een aanhangwagen voor autotransport

Weet u op welke onderdelen voor een aanhangwagen u moet letten bij het kopen van een autotransporter? Aanhangwagens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waarbij de specificaties en kenmerken uiteen lopen. Voorkom een miskoop en zorg dat u op de hoogte bent waar u op moet letten en wat niet mag ontbreken. In dit blog vertellen we alles over de 9 belangrijkste aanhangwagen onderdelen van autotransporters.

Neuswiel zwaar ALGEMA FIT-ZEL

1. Neuswiel aanhanger voor verplaatsen autotransporter

Een vaak vergeten, maar onmisbaar onderdeel van een aanhangwagen is het neuswiel. Een neuswiel zorgt voor het gemakkelijk verplaatsen van uw autotransporter aanhangwagen. Dit is handig wanneer u de aanhangwagen wilt koppelen aan uw auto. Het neuswiel zorgt voor een stevige ondersteuning van een enkelasser aanhangwagen. Alle ALGEMA FIT-ZEL autotransport aanhangwagens zijn standaard uitgerust met een neuswiel en een extra ketting met karabijnhaak. De karabijnhaak zorgt dat het neuswiel bij het lostrillen van de klem, het wegdek niet raakt.

Er zijn verschillende soorten neuswielen. De twee belangrijkste zijn:

 • Een licht gewicht neuswiel: De maximale belasting is 75 kg en is geschikt voor ongeremde aanhanger of enkelasser aanhangwagens.
 • Een zwaar opklapbaar neuswiel: De maximale belasting is 150 kg en is geschikt voor geremde aanhanger.
Uitschuifbare steunpoot DUO voor uw autotransporter aanhangwagen | Gedion

2. Steunpoten voor de aanhangwagen

Bijna alle ALGEMA FIT-ZEL autotransport aanhangwagens zijn uitgerust met een kantelmechanisme. Het mechanisme klemt het voorwiel vast. Doordat de motor meteen rechtop staat heeft u de handen vrij voor het vastzetten van de spanriemen. Bij deze modellen zijn geen steunpoten nodig. Met het automatisch kantelmechanisme laad en lost u gemakkelijk en snel uw producten.

De ALGEMA FIT-ZEL Duo is standaard uitgerust met 2 steunpoten. De steunposten zet u makkelijk met een klemhouder vast en los. Zo staat de aanhangwagen op elke ondergrond stabiel.

Download onze Algema Fit-Zel infobrochure Download Infobrochure
Beveilig uw aanhangwagen met een disselslot | Gedion

3. Extra beveiliging met een disselslot

Een van de onmisbare aanhangwagen onderdelen is het disselslot. Het slot plaatst u op de dissel van de aanhangwagen voor het voorkomen van diefstal. Een kettingslot of een ander slot biedt vaak onvoldoende beveiliging. Een disselslot heeft een hendel en kogelgat. Het voordeel is dat deze het volledige koppelingsysteem van de aanhangwagen afsluit. Het is wel mogelijk om de aanhangwagen te verplaatsen. Wilt u dit voorkomen? Combineer een disselslot met een wielklem. Zo bent u ervan verzekerd dat uw aanhangwagen op zijn plek blijft staan.

Sommige verzekeraars verplichten een disselslot met SCM-keurmerk. Ga bij uw verzekeraar na wat de vereisten zijn.

Ontdek de voordelen van een aanhangwagen met huif | Gedion

4. Autotransport aanhangwagen met huif

Zoekt u een autotransport aanhangwagen waarin u uw goederen afgesloten en beschermd kunt vervoeren? Dan is een huif een goede oplossing. Een huifframe met zeildoek creëert een gesloten aanhangwagen. Ideaal wanneer u geen gesloten aanhangwagen heeft, maar wel gebruik wilt maken van de voordelen.

Voordelen van een huif

 • Uw goederen vervoert u bij verschillende weersomstandigheden beschermd, droog en schoon.
 • Het is goedkoper dan een gesloten aanhangwagen
 • U kunt de aanhanger zwaarder beladen door het lichte gewicht van de huif.
 • De huif maakt het mogelijk om meer goederen te vervoeren.
 • Een omstander ziet niet wat u vervoert.
 • Flexibiliteit in het wel of niet gebruiken van de huif op de aanhangwagen.
Bekijk onze aanhangwagens Aanhangwagens van Gedion
Aanhangwagen oprijplaten voor autotransport | Gedion

5. Oprijplaten

Oprijplaten zorgen dat u gemakkelijk uw auto op een aanhangwagen kan rijden. Niet iedere oprijplaat is geschikt voor ieder doeleinde of aanhangwagen. Wij geven een paar tips om rekening mee te houden.

 • Gewicht: Zorg dat se oprijplaten niet te zwaar zijn. U moet deze zelf neerleggen of uittrekken om het voertuig op de autotransporter te plaatsen. Aluminium oprijplaten zijn populair omdat deze een stuk lichter zijn dan stalen oprijplaten.
 • Breedte: Dit bepaalt hoe makkelijk u het voertuig op de autotransporter rijdt. Hierbij geldt hoe breder de platen, hoe gemakkelijker het is om de auto de aanhangwagen op te rijden.
 • Lengte: De lengte van de oprijplaten verkleint de hoek die het voertuig op moet rijden.
 • Kracht: Zorg dat de oprijplaten sterk genoeg zijn om uw voertuig te dragen.
Losbreekkabel voor autotransporters | Gedion

6. Controleer uw losbreekkabel

Een losbreekkabel is belangrijk voor de veiligheid. Bij het verslijten van de koppeling of trekhaak bestaat de kans dat de aanhanger zichzelf loskoppelt. De losbreekkabel, of losbreek reminrichting, zorgt dat de aanhanger zichzelf tot stilstand brengt. Dit door aan de handrem van de aanhangwagen te trekken. Check of deze breekkabel nog in orde is.

Laat u ook informeren over de montage. Een losbreekkabel mag u in Nederland nooit direct om de trekhaak slaan. Monteer deze aan of door een oog/beugel.

13-polige stekker voor een autotransporter aanhangwagen | Gedion

7. Kies de juiste stekker

Een van de aanhangwagen onderdelen is de stekker. Bij het kiezen van een stekker voor de aanhangwagen heeft u twee keuzes:

 • 7-polige stekker
 • 13-polige stekker

Aanhangwagens tot 750 kg zijn vaak uitgerust met een 7-polige stekker. De reden is dat een achteruitrijlicht bij deze aanhangwagens niet verplicht is. Zwaardere aanhangers hebben een 13-polige stekker. Ook kunt u in plaats van een kabel een adapter aanschaffen. Hiermee kunt u van 7 naar 13 wisselen of van 13 naar 7.

Op de ALGEMA FIT-ZEL autotransporters is de verlichtingskabel als los onderdeel aangebracht met een contrastekker. Dit zorgt dat u bij schade alleen dit deel hoeft te vervangen om weer snel en veilig verder te rijden.

Oplooprem Knott voor een autotransporter aanhangwagen | Gedion

8. Verplichting van de oplooprem

Aanhangwagens met een gewicht boven de 750 kg moeten voorzien zijn van een oplooprem. Een oplooprem remt de aanhangwagen af wanneer het trekkend voertuig ook remt. Wanneer een auto remt wordt er tegelijkertijd een negatieve trekkracht op de dissel uitgeoefend. Hierdoor trekt de remstang aan en duwt tegen de remschoenen aan.

Controleer op tijd of de oploopremdemper, omdat deze slijtagegevoelig is. Daarom is het belangrijk om de aanhangwagen gedoseerd af te remmen.

Voorkom diefstal van uw aanhangwagen met een wielklem | Gedion

9. Voorkom diefstal met een wielklem

De wielklem is de beste oplossing om de aanhangwagen te beschermen tegen diefstal. In tegenstelling tot het disselslot is het niet mogelijk om de aanhangwagen te verplaatsen met een wielklem.

Houd bij het kopen van een wielklem rekening met grootte de wielen. Op basis hiervan pas je de maat van de wielklem aan. Weet u de maat van de wielen niet of een wielklem op meerdere aanhangwagens gebruiken? Kies dan voor een verstelbare wielklem.

Dit zijn enkele voorbeelden van factoren om rekening mee te houden bij het kopen en rijklaar maken van uw autotransport aanhangwagen. Wilt u zeker weten dat uw aanhangwagen van de juiste onderdelen is voorzien? Onze specialisten staan klaar voor een advies op maat. Hierbij kijken ze ook naar de afmetingen het te transporteren voertuig, de treklast van uw auto, oprijhoek en het benodigde aantal assen.

Staat u op het punt om een aanhangwagen te kopen? Dan is deze blog ook interessant om te lezen: Waar u op moet letten bij de aankoop van een aanhangwagen.

 

Neem contact met ons op voor advies op maat Contact