28-10-2022

Een auto vastzetten op een autoambulance, zo doet u dat

Bij een aanhangwagen of autoambulance is het belangrijk dat de lading op zijn plek blijft. Helemaal wanneer het gaat om een autoambulance aanhangwagen voor autotransport. Het is verplicht om beveiliging te plaatsen. Zo blijft de auto vaststaan op de autoambulance.

In dit blog leggen we u uit hoe u de auto vastzet op een autoambulance. Daarnaast leest u welke fouten u moet vermijden om schade aan uw auto te voorkomen.

 


Key takeaways

 • Gebruik een lier om de auto op de autoambulance aanhanger te trekken wanneer de auto niet meer rijdt.
 • Maak gebruik (indien aanwezig) van de wiel aanslag beugels. Plaats deze voor en achter de wielen.
 • Plaats spanbanden rond de wielen. Nu kunt u de auto op 4 plaatsen vastzetten op de autoambulance.
 • De Y spanbanden zijn speciaal ontwikkelde spanbanden voor autotransport met een extra zekering. Zo zet u de auto vast naar de zijkant met behulp van bindhaken.
 • Let erop dat u de auto niet alleen aan één kant vastzet. De spanbanden krijgen extra speling bij het bewegen van de auto.
 • De auto staat veilig en vast op de autoambulance.

 

Gebruik een lier om de auto op de autoambulance aanhanger te trekken | Gedion

Gebruik een lier om de auto op de autoambulance aanhanger te trekken

Een autotransporter of autoambulance beschikt in de meeste gevallen over een lier. Hiermee trekt u een niet rijdende auto op de aanhangwagen. Daarna is het belangrijk om de auto vast te zetten op de autoambulance. Zo voorkomt u dat de auto gaat schuiven of van de aanhangwagen af rolt.

De voordeligste optie is de handlier, maar ALGEMA FIT-ZEL levert ook elektrische lieren met 4 verschillende mogelijkheden voor montage.

Download onze Algema Fit-Zel infobrochure Download Infobrochure
Spanbanden om auto op autoambulance vast te maken | Gedion

Uw auto vastzetten op autoambulance met spanbanden

De beste manier om uw auto vast te zetten op de autoambulance is met spanbanden. Door spanbanden bij de wielen te plaatsen zet u de auto op vier verschillende plekken vast. Kies altijd voor spanbanden speciaal gemaakt voor autotransport en die u makkelijk om het wiel van de auto plaatst. Bij Gedion leveren wij deze vanuit onze voorraad!

Veel autoambulance aanhangers voor autotransport beschikken over een oprijplaten met profiel en bevestigingsgaten waar u de spanbanden aan bevestigd. Heeft u een aanhangwagen zonder profiel op de oprijplaten? Geen probleem! In dit geval bevestigt u de spanbanden door ze om de wielen vast te zetten aan de zijkant van de aanhangwagen.

Gebruik naast de spanbanden ook de wiel aanslag beugels. ALGEMA FIT-ZEL heeft een TUV-goedkeuring op het vastzetten van auto’s met 2 spanbanden en wiel aanslag beugels.

Spanbanden om auto op aanhangwagen te zetten | Gedion

2 Modellen spanbanden

Er zijn twee verschillende spanbanden voor het vastzetten van uw auto op een autoambulance:

 • Y-spanbanden
 • Spanbanden over het wiel

De Y-spanbanden zijn speciaal ontwikkeld voor autotransport, waarbij u de spanband in een gaten reling vastklikt en met een ratel aantrekt. De spanbanden over het wiel zijn speciaal voor een gaten vloer Hierbij spant u deze over het loopvlak van de band.

 

Voorkom het schuiven van de auto

Zorg dat u bij het vastzetten van een auto op een autoambulance deze niet aan één kant vastzet. Zo ontstaat speling op de spanbanden, waardoor de auto kan schuiven op de aanhanger. Dit creëert gevaarlijke situaties. Bevestig daarom altijd de auto aan beide zijden van de autoambulance.

Stappenplan: Auto vastzetten op autoambulance met spanbanden

Niet iedereen heeft gaten in de bodem van een autoambulance aanhanger. Daarom gebruiken we voor het stappenplan normale spanbanden die u aan de zijkant bevestigd. Met onze 4 stappen zet u met spanbanden de auto vast op de autoambulance.

 1. Het tussenstukje is belangrijk. Houd de spanband omhoog en schuif het tussenstukje naar beneden. De spanband zit nu door de verbindingslussen. Aan het ene uiteinde zit de haak en aan het andere uiteinde de ratel.
 2. De lus die ontstaat door het tussenstukje, leg je over de band heen. Het is belangrijk dat het tussenstukje horizontaal hangt en de lus achter de band niet is gedraaid.
 3. Vervolgens bevestig je de haken op bevestigingspunten van de aanhangwagen. Zoek 2 punten die zich op gelijke hoogte bevinden om de haken aan te bevestigen voor een betere verdeling van de spanning.
 4. Gebruik de ratel om de spanband strak te trekken.

 

Bekijk onze autotransporters en autoambulances Autotransporters