28-10-2022

Hoe zet je een auto vast op een autoambulance?

Hoe moet je een auto vastzetten op een autoambulance?

Bij een aanhangwagen of autoambulance is het van belang dat de lading op zijn plek blijft en al helemaal wanneer het gaat om een aanhangwagen voor autotransport. Niet alleen is het verplicht om beveiliging te plaatsen, maar ook voor uw eigen veiligheid is het van belang dat de auto vast blijft staan op de autoambulance. In deze blog leggen we u precies uit hoe u de auto op de aanhangwagen of autoambulance kan vastzetten. Daarnaast leest u verder in de blog welke fout u te allen tijden moet voorkomen om schade aan uw auto te vermijden en een exact stappenplan om uw auto te bevestigen.

 


Key takeaways

 • Gebruik een lier om de auto op de aanhangwagen te trekken indien de auto niet zelf rijdt.
 • Maak gebruik (indien aanwezig) van de wielaanslagbeugels, plaats deze voor en achter de wielen
 • Plaats spanbanden rond de wielen zodat de auto op 4 plaatsen kan worden vastgezet.
 • De Y spanbanden zijn speciaal ontwikkelde spanbanden voor autotransport met een extra zekering. Hierbij wordt de auto vastgezet naar de zijkant met behulp van bindhaken.
 • Voorkom dat je de auto slechts aan één kant vastzet. De spanbanden komen dan bij het bewegen van de auto automatisch losser te staan.
 • De auto staat veilig en vast op de autoambulance

 

lier van aanhangwagen voor autotransport

Gebruik een lier om de auto op de aanhangwagen te trekken

Een autotransporter of autoambulance beschikt in de meeste gevallen over een lier. Hiermee kan een niet rijdende auto op de aanhangwagen worden getrokken. De auto staat vervolgens al op de autoambulance, maar het gevaar bestaat nog steeds dat de auto gaat schuiven of van de aanhangwagen af rolt.

De voordeligste optie is de handlier, maar ALGEMA FIT-ZEL levert ook elektrische lieren met maar liefst 4 verschillende montage wijzes.

auto op aanhangwagen vastmaken

Bevestig de auto op de aanhangwagen met spanbanden

De beste manier om uw auto op de autoambulance te bevestigen is met spanbanden. Door spanbanden bij de wielen te plaatsen kan de auto op vier verschillende plekken vast worden gezet. Kies altijd voor spanbanden die speciaal gefabriceerd zijn voor autotransport en die makkelijk om het wiel van de auto gehaald kunnen worden. Bij Gedion kunnen wij deze uit voorraad leveren!

Veel aanhangwagens voor autotransport beschikken over een oprijprofiel en bevestigingsgaten om de spanbanden aan te bevestigen. Heeft u een aanhangwagen zonder oprijprofiel? Geen probleem! In dit geval kunt u de spanbanden bevestigen door ze om de wielen te doen en vast te zetten aan de zijkant van de aanhangwagen.

Belangrijk is, indien aanwezig, naast de spanbanden ook de wielaanslagbeugels te gebruiken. Bij ALGEMA FIT-ZEL hebben we zelfs een TUV-goedkeuring op het vastzetten van auto’s met 2 spanbanden en beide wielaanslagbeugels.

spanbanden voor auto op aanhangwagen te zetten

2 Modellen spanbanden

Er zijn twee verschillende spanbanden die u kunt gebruiken om uw auto vast te zetten:

 1. Y-spanbanden
 2. Spanbanden over het wiel

De Y-spanbanden zijn spanbanden speciaal ontwikkeld voor autotransport, waarbij u de spanband in een gatenreling vastklikt en met een ratel aantrekt. De wielspanband is ontwikkeld voor een gatenvloer, waarbij deze over het loopvlak van de band wordt gespannen.

 

Voorkom het schuiven van de auto

Wat u te allen tijden moet voorkomen wanneer u uw auto bevestigt op een autoambulance, is het vastzetten aan slechts één kant. In deze situatie kan de auto nog steeds verschuiven, waardoor de spanbanden zelfs (veel) losser kunnen komen. Bevestig daarom altijd de auto aan beide zijden van de autotransporter.

Stappenplan: Auto vastzetten op autoambulance met spanbanden

Omdat niet iedereen gaten in de bodem van een aanhangwagen heeft, gebruiken we voor het stappenplan normale spanbanden die aan de zijkant bevestigd dienen te worden. Middels 4 stappen leggen we u uit hoe u spanbanden kunt gebruiken om de auto vast te zetten op de autoambulance.

 1. Het tussenstukje is belangrijk. Houd de spanband omhoog en schuif het tussenstukje naar beneden. De spanband hoort hierbij door beide verbindingslussen te zitten. Aan het ene uiteinde bevindt zich de haak en aan het andere uiteinde de ratel.
 2. De lus die als het ware ontstaat door het tussenstukje leg je over de band heen. Het is hierbij van belang dat het tussenstukje daarna horizontaal hangt en de lus achter de band niet gedraaid zit.
 3. Vervolgens bevestig je de haken op bevestigingspunten van de aanhangwagen. Probeer 2 punten te vinden die zich op gelijke hoogte bevinden om de haken aan te bevestigen voor een betere verdeling van de spanning.
 4. Gebruik de ratel om de spanband strak te trekken.

 

Bekijk onze autotransporters en autoambulances Autotransporters