Onderhoud autotransporters

Onderhoud autotransporters: Inspecties, bandenonderhoud en laadtechnieken

Een autotransportbedrijf is niets zonder een vloot met autotransporters. Een autobedrijf of autoschadehersteller kan veelal niet zonder 1 autotransporter. 

Dan begrijpt u ook wel dat het regelmatig onderhoud essentieel is voor de veiligheid en levensduur van uw voertuigen. Autotransporters vervoeren af en aan kostbare voertuigen of goederen. U wilt erop vertrouwen dat ieder voertuig optimaal blijft werken. 

In dit blogartikel duiken we dieper in de verschillende aspecten van het onderhoud van autotransporters, inclusief inspecties, bandenonderhoud en laadtechnieken. Met praktijkvoorbeelden benadrukken we de noodzaak van periodiek onderhoud en laten we zien hoe dit de veiligheid en levensduur van de autotransporters bevordert.

In het kort:

  • Regelmatig onderhoud van autotransporters is essentieel voor veiligheid en levensduur.
  • Inspecties, zoals pre-trip, periodieke inspecties, check na een ongeval, identificeren potentiële problemen en voorkomen ongevallen.
  • Goed bandenonderhoud en juiste laadtechnieken optimaliseren de veiligheid, verminderen kosten en verlengen de levensduur van autotransporters.

Periodieke inspecties autotransporter 

Een goed onderhoud bestaat voor een groot deel uit het periodiek inspecteren van de voertuigen en autotransporters. Misschien lijkt alles in orde, maar blijkt uit een inspectie dat een onderdeel beschadigd is en u deze moet vervangen. Ook zorgen periodieke inspecties dat u aan de regelgeving voor autotransporters blijft voldoen.

Er zijn verschillende soorten inspecties om als transportbedrijf rekening mee te houden. 

  • Pre-trip inspectie

Een inspectie die de chauffeur voor iedere rit uitvoert. Hierbij controleert de chauffeur de conditie van de autotransporter. Zijn er gebreken of is er sprake van slijtage van onderdelen? Verder valt onder een pre-trip inspectie het nalopen van de remmen, verlichting, hydraulische systemen en aanvullende veiligheidsvoorzieningen. Het is de verantwoordelijkheid van de chauffeur om een melding te maken wanneer iets niet meer werkt zoals het hoort. 

  • Periodieke inspecties

Bij periodieke inspecties gaat het om het structureel nalopen van uw autotransporters. De inspectie omvat een grondige controle van alle belangrijke onderdelen en systemen. Hoe vaak de periodieke inspectie moet uitvoeren hangt af van het aantal gereden kilometers en het belastbaar vermogen. Zorg dat u minimaal 2 keer per jaar een periodieke inspectie inplant om stilstand te voorkomen. 

  • Inspectie na een ongeval

Zelfs bij kleine incidenten is een inspectie van het voertuig en autotransport van groot belang. Een inspectie helpt bij het identificeren van verborgen schade die mogelijk de veiligheid van de chauffeur en andere weggebruikers in gevaar kan brengen.  

Het regelmatig inspecteren van de autotransporter zorgt dat iedere rit vlekkeloos verloopt. Daarnaast voorkomt het stilstand en draagt het bij aan de veiligheid van de chauffeur en andere weggebruikers. Breng een veilig gebruik van autotransporters onder de aandacht van uw medewerkers. Zorg dat ze weten hoe alles werkt en wat ze moeten doen bij noodsituaties. 

 

Bekijk al onze autotransporters Algema Fit-Zel Autotransporters

Bandenonderhoud autotransporter

Vervoert u auto’s of zware goederen? Stelt u eens voor wat voor een impact dat heeft op de banden. Goed bandenonderhoud van uw autotransporter garandeert een veilig en efficiënt transport. 

Weet u ook waarom het regelmatig controleren van de bandenspanning zo belangrijk is? Hiermee houden uw chauffeurs in de gaten of er sprake is van onder- of overdruk. Dit kan zorgen voor een vermindering van grip en zorgt dat de banden sneller slijten.    

Zorg dat u naast de bandenspanning ook de staat van de banden periodiek controleert. Kijk of er sprake is van scheuren, uitstulpingen of ongelijkmatige slijtage. Dit kan wijzen op structurele problemen die u zo snel mogelijk moet oplossen om gevaarlijke situaties te voorkomen.  

Bespreek het belang van een goed bandenonderhoud met uw chauffeurs en zie erop toe dat ze dit naleven. Het brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Zo verbetert een goed bandenonderhoud het brandstofverbruik, vermindert het risico op een klapband en verlengt het de levensduur van de banden. Al deze voordelen zorgen op de lange termijn voor een aanzienlijke besparing op de kosten. 

De juiste laadtechnieken voor autotransporters

Welke laadtechniek gebruiken uw chauffeurs? Er zijn verschillende manieren en methoden om de lading veilig vast te zetten. Er zijn verschillende soorten autotransporters en per type verschilt het welke laadtechniek u kunt gebruiken. Zo gebruikt u bij een Speeder 2 autotransporter met kantelbare chassis of bij de knikbare chassis van de Blitzlader 2 een andere laadtechniek dan bij een aanhanger die deze optie niet heeft. 

In onze blogs ‘Een autotransporter met een vaste opbouw of een kantelbare laadvloer?’ en ‘Een transporter laadvloer tussen of boven de wielen?’ leest u alles wat u moet weten over de laadtechnieken voor deze specifieke autotransporters.

In de basis helpt het gebruik van wielblokken tegen onbedoelde bewegingen van de voertuigen tijdens het transport. Zorg dat uw chauffeurs daarnaast gebruik maken van kettingen en speciale autotransport spanbanden om voertuigen stevig op hun plaats te houden. Bij een verkeerd gebruik ontstaan gevaarlijke situaties en is de kans op schade groot. 

Het is uw verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedere chauffeur op de hoogte is van de juiste laadtechnieken voor het specifieke type autotransporter en beschikt over de juiste spanbanden of kettingen. Controleer uw spanbanden regelmatig op beschadigingen en rafels, beschadigde spanbanden mogen niet gebruikt worden.

Breng het belang regelmatig onder de aandacht om zeker te weten dat ze de richtlijnen structureel toepassen. 

Kosten en voordelen van structureel onderhoud

Onderhoud brengt altijd kosten met zich mee. Toch is dit geen reden om onderhoud uit te stellen. Het is een investering die op de lange termijn zijn vruchten afwerpt. Regelmatig onderhoud zorgt dat u beginnende slijtage opmerkt en kunt aanpakken. Dit voorkomt schade aan andere onderdelen, uitval van het voertuig en dure reparaties. Uitval van het voertuig zorgt daarnaast vrijwel altijd voor vervolgschade, doordat uw klanten niet geholpen kunnen worden of bijv. de planning in uw eigen werkplaats wordt verstoord.

Nog belangrijker is zelfs dat structureel onderhoud aan uw autotransporter zorgt dat deze veilig blijven werken. Zo stuurt u keer op keer uw chauffeur met een gerust hart op pad naar de klant.

Verleng de levensduur van uw autotransporter 

De impact van goed onderhoud is iets wat u als transportbedrijf niet mag onderschatten. Het vergroot de veiligheid en het verlengt de levensduur van de autotransporter. Bij het opmerken van de eerste scheurtjes of tekenen van slijtage twijfelt u geen seconde. Door direct te schakelen houdt u uw vloot in topconditie. Zo kunt u bouwen op uw voertuigen en uw klanten weer op een snelle en veilige levering van hun goederen en voertuigen.

 

Download onze Algema Fit-Zel Autotransporters infobrochure Download Infobrochure

Veelgestelde vragen

  • Waarom is onderhoud van autotransporters belangrijk?

Onderhoud van autotransporters is belangrijk omdat het de veiligheid en de levensduur van de voertuigen bevordert. Goed onderhouden autotransporters hebben minder kans op pech onderweg, ongelukken en ongeplande reparaties.

  • Wat zijn pre-trip inspecties?

Pre-trip inspecties zijn inspecties die een chauffeur uitvoert voordat een autotransporter de weg op gaat. Dit omvat het controleren van het voertuig op mogelijke problemen door het nalopen van de remmen, verlichting, hydraulische systemen en aanvullende veiligheidsvoorzieningen.

  • Hoe vaak moeten periodieke inspecties worden uitgevoerd op autotransporters?

Periodieke inspecties moeten meestal eens in de zes maanden worden uitgevoerd. Deze inspecties zijn bedoeld om te controleren of het voertuig nog steeds aan de wettelijke eisen voldoet.

  • Waarom is bandenonderhoud belangrijk voor autotransporters?

De banden van de autotransporter dragen het gewicht van de voertuigen. Een goede staat draagt bij aan de veiligheid en voorkomt de kans op een klapband. Daarnaast is de kans groot bij een slechte bandenspanning dat de banden sneller slijten en u deze moet vervangen. Ook is bandenonderhoud voor autotransporters belangrijk omdat het problemen aan de ophanging of het chassis van de autotransporter aan het licht kan brengen. Een bijkomend groot voordeel, met de juiste bandenspanning bespaart u op brandstofkosten.